Ευάγγελος Μουτσόπουλος

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Ακαδημαϊκός

Βιογραφία

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ακαδημαϊκός, Ευάγγελος Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακά και διδακτορικές σπουδές στη Σορβόννη, από όπου απεφοίτησε το 1958. Σχεδόν αμέσως μετά έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιξ-Μαρσέιγ και κατόπιν, το 1965, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1969 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης το 1977. Το 1984 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ήδη από το 1977 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας αρκετών πανεπιστημίων, ενώ είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Χέρντερ το 2001.

Υπηρέτησε το Σωματείο Όλυμπος – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί 16 έτη μέχρι το τέλος του βίου του.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο «Ίδρυμα Ερεύνης και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας» (1975). Επίσης ίδρυσε και διεύθυνε το διεθνες περιοδικό φιλοσοφίας Διοτίμα, καθώς και την ετήσια έκδοση Φιλοσοφία του «Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας» της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ίδιος συνέγραψε περισσότερα από 60 έργα (τόμους) φιλοσοφικού περιεχομένου, κυρίως στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, αλλά εν μέρει και στην αγγλική. Η σύζυγός του ήταν Γαλλίδα. Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 91 ετών.