ΚΑΛΙΟΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Καθηγητής Φιλολογίας – Λογοτέχνης

Βιογραφία

 Ο Βαγγέλης Κάλιοσης είναι λογοτέχνης, εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας. Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1968 στην πόλη Ζίγκεν του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην τότε Δυτική Γερμανία, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό με θέμα την εκπαιδευτική ηγεσία και διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κατά τη διετία 2014- 2016 χρημάτισε διευθυντής του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης των Φυλακών Κορυδαλλού. Από το 2016 έως το 2018 ήταν διευθυντής στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών και από το 2018 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του νεοσύστατου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μεγάρων. 

Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκινάει με την ποιητική συλλογή Ακροβασίες το 1991 και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με διάφορα βιβλία, ποίησης, διηγημάτων, μυθιστορημάτων και δοκιμίων. Τον Μάρτιο του 2020 το μυθιστόρημά του “Το «Τσιπάκι της Γνώσης” εκδόθηκε μεταφρασμένο στα αγγλικά με τον τίτλο “The Chip of Knowledge” από τις εκδόσεις Ontime Books. Το ίδιο βιβλίο τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος για το 2019 από τον Σύλλογο Λόγου, Μουσικής & Τέχνης «Λίνος» και με το Βραβείο Everlies του 2ου Καλύτερου Μυθιστορήματος Επιστημονικής Φαντασίας Έτους 2019 Έλληνα Συγγραφέα.  Το 2020 κυκλοφόρησε επίσης το μουσικό άλμπουμ “Δημοκρατία… Fake”, το οποίο περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια σε δικούς του στίχους μελοποιημένους από τον συνθέτη Σάκη Τσιλίκη. 

Εργογραφία

  • Ακροβασίες, Ποίηση (Έψιλον, 1991)
  • Όμηρος Εταίρας, Διηγήματα (Καστανιώτης, 1997)
  • Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες, Μυθιστόρημα (Καστανιώτης, 2006)
  • Η Κρίση του Κοινοβουλευτισμού και το Αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας, Δοκίμιο (Χρ. Δάρδανος, 2011)
  • Το Τσιπάκι της Γνώσης, Μυθιστόρημα (Κάκτος, 2019)
  • Συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο υπό τη Σονάτα του Σεληνόφωτος, Ποίηση (Όστρια, 2020)
  • The Chip of Knowledge, novel (Ontime Books, 2020)
  • Προσαρμογή για την ελληνική έκδοση του βιβλίου “Εγχειρίδιο Γενικής Παιδείας” των J.F. Braunstein & B. Phan (Πατάκης 2009)
  • Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, Συλλογικό έργο (Πατάκης, 2012)

Έχει συγγράψει επίσης πολλά σχολικά βοηθήματα.