Κωνσταντίνος Τσάτσος

Νομικός, Φιλόσοφος, Πολιτικός

 

Βιογραφία

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (1 Ιουλίου 1899 – 8 Οκτωβρίου 1987) ήταν Έλληνας νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας (1975-1980). Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία εκλεγόμενος τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1961), της οποίας χρημάτισε και πρόεδρος. Ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά το 1945 αναλαμβάνοντας υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη και από τότε εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την υποστήριξη του τελευταίου κατάφερε το 1975 να εκλεγεί πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1980, οπότε και παραιτήθηκε.

Το φιλοσοφικό, λογοτεχνικό και νομικό του έργο θεωρείται σημαντικό. Επηρέασε σημαντικά το Σύνταγμα του 1975 όντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάξεως του συντάγματος, ενώ θεωρείται και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας[4], ενώ υπήρξε και θαυμαστής της αμερικανικής δημοκρατίας[5]. Για τη σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οράματος του απονεμήθηκε το 1980 το μέγα ευρωπαϊκό Βραβείο Κουντενχόβε – Καλλέργη. Επίσης, ήταν μέλος πολλών ξένων ακαδημιών μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, της Λετονίας κ.α.

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, καταβεβλημένος από τον καρκίνο, πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1987, σε ηλικία 88 ετών.

«Πνευματικός άνθρωπος είναι αυτός που διαρκώς μεταβαίνει από το πρόσωπό του στον απρόσωπο Λόγο» (1965)

«Οι άνθρωποι συνήθως νομίζουν πως εκφράζουν πάντα δικές τους σκέψεις. Δεν ξέρουν πόσος λίγος είναι ο εαυτός τους μέσα στον εαυτό τους» (1968)

«Μασκαρεύομαι για να καταλάβη ο κόσμος από μένα ό,τι του είναι βολετό να καταλάβη. Αν δειχνόμουν όπως είμαι, δεν θα καταλάβαινε σχεδόν τίποτα» (1969)

«Θεέ μου, κάνε με αρκετά δίκαιο, ώστε να συγχωρώ κάποτε και τον εαυτό μου» (1972)

«Μοναξιά, μεγάλη μου μητέρα!» (1972)

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Αφορισμοί και διαλογισμοί

Οι ανωτέρω αφορισμοί του Τσάτσου, οι λακωνικές αυτές ρήσεις, τα καίρια αυτά αποφθέγματα, φανερώνουν τη σοφία και τους πνευματικούς ορίζοντες του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 8 Οκτωβρίου 1987 στην Αθήνα.