ΔΡ. Ιωάννης Π. Βλαζάκης

Εικαστικός, Οικοσημολόγος, Εραλδικός Καλλιτέχνης

Βιογραφία

Εικαστικός καλλιτέχνης με ειδίκευση στον τομέα της Εραλδικής τέχνης – οικοσημολογίας και της εικονογράφησης χειρογράφων από τη Δυτική Μεσαιωνική Παράδοση. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το ίδιο Τμήμα.

 Ταυτόχρονα είναι κάτοχος δεύτερου Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Εραλδική Τέχνη από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Λισσαβόνας. Είναι Διδάκτωρ με αντικείμενο «Τέχνη & Θρησκεία» του Πανεπιστημίου Unilogos της Φλώριδας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Έχει φιλοτεχνήσει οικόσημα για τους Βασιλικούς Οίκους της Αγγλίας, της Σερβίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας της Αιγύπτου, τα οποία επέδωσε προσωπικά σε μέλη αυτών. 

Παράλληλα έχει κατασκευάσει οικογενειακά οικόσημα σε Ελλάδα κι εξωτερικό, προσωπικούς θυρεούς για ιδιώτες, πολεόσημα Δήμων, λογότυπους ξενοδοχείων και ιδρυμάτων, εικονογραφήσεις βιβλίων κ.α. 

Το Νοέμβριο του 2011 έγινε δεκτός από την Εταιρεία Οικοσημολογικών Τεχνών (Society of Heraldic Arts) του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που τον καταξιώνει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εραλδικούς καλλιτέχνες διεθνώς. 

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έγινε ποτέ δεκτός εκεί. Το 2017 έλαβε τον διορισμού του «Εράλδου – Επικυρογράφου» του Σουλτανικού Οίκου των Φιλιππινών και του Β. Βόρνεο, από τον αρχηγό της εν λόγω δυναστείας, Σουλτάνο Μουετζούλ Λαιλ Ταμ Κιράμ του Σούλου, τον οποίο και εκπροσωπεί στην Ελλάδα. 

 

Είναι μέλος:

 – Του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εραλδικής & Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος».

 – Επίτιμο μέλος του Σερβικού Συνδέσμου Θυρεοφόρων. 

– Αντεπιστέλλον μέλος του Λουσόφωνου Πανεπιστημίου Λισαβόνας. – Του Πανεπιστημίου Unilogos της Φλώριδας. 

– Της Διεθνούς Ακαδημίας Εραλδικής με έδρα την Ελβετία. – Του Ινστιτούτου «Ιωάννης Στ’ της Πορτογαλίας».

 – Της Πορτογαλικής Ακαδημίας De Ex Libris». 

 

Βραβεύσεις για το εικαστικό του έργο 

Ελλάδα: 

– Τιμητικό Βραβείο από τη Νομαρχία Άρτας, για την σειρά έργων του με θέμα τα «Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Άρτας». Αθήνα 2009. 

– Ά Βραβείο Ζωγραφικής από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός». Αθήνα 2009. 

– Τιμητική Διάκριση UNESCO 2013. 

– Τιμητικό Βραβείο από το Δήμο Τριπόλεως, για τη φιλοτέχνηση του εμβλήματος της πόλης. Τρίπολη 2014. 

Εξωτερικό:

 – Χρυσό Τιμητικό Μετάλλιο από τον Αυστριακό Οργανισμό ΑΛΒΕΡΤΟΥ ΣΒΑΪΤΣΕΡ για το συνολικό εικαστικό του έργο. Βιέννη 2011. 

– Σταυρό Τιμής του Όθωνος των Αψβούργων, για το έργο του. Βιέννη 2011. 

– Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου για το έργο του «Queen Elisabeth II – A Diamond Jubilee». Λονδίνο 2012. 

– Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Μεγάλου Μαγίστρου & Πρίγκιπος Αφόνσο της Πορτογαλίας από το Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας για τη σειρά έργων του επάνω στα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων της Πορτογαλίας, στα πλαίσια των 900 ετών από την ίδρυση του Τάγματος. Αζόρες 2013.

 – Τιμητικό Χρυσό Μετάλλιο από το Μουσείο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Πορτογαλίας, για την σειρά έργων του, επάνω στα «Οικόσημα των Πορτογάλων Θαλασσοπόρων του 15ου αιώνα». Λισαβόνα 2013. 

– Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Πέρλας από τον Σουλτανικό Οίκο των Φιλιππινών και του Β. Βόρνεο. Λονδίνο 2017.

 – Παράσημο Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Pakhribas. Νεπάλ 2017.

 

 Ατομικές Εκθέσεις 

– Νοέμ. – Δεκ. 2018 Attic Gallery Κέρκυρα. 

– Ιούνιος 2013. Μουσείο Γεωγραφικής Εταιρείας της Πορτογαλίας. Λισσαβόνα, Τίτλος έκθεσης «Πορτογάλοι Θαλασσοπόροι του 15ου Αιώνα» 

– Ιούνιος 2013. Καθεδρικός Ναός της Αγίας Άννας. Sao Miguel – Αζόρες.

 – Νοέμ. 2011. Altes Rathaus Wien – Παλαιό Δημαρχείο της Βιέννης. 

– Νοέμ. 2010. Γενικό Ελληνικό Προξενείο της Ν. Υόρκης Τίτλος Έκθεσης «Illuminations».

 – Σεπτ – Νοέμ 2009 «Magni Magistri of Rhodes 1305 – 1522». Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 – Μαρτ. 2009 «Τα Βυζαντινά & Μεταβυζαντινά Μνημεία της Άρτας». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διοργάνωση Νομαρχία Άρτας. 

– Φεβρ. 2009 «Ιχνηλατώντας το Μεσαίωνα». Διοργάνωση Εραλδική & Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος Αθήνα.